Otyłość - wspólczesny problem, #zdrowyczwartek


Parę dni temu dołączyłam do akcji #głodnizmian. Akcja warta poparcia, każdy może się przyłączyć. Jeśli jeszcze o tym nie słyszeliście, to wszelkie informacje zawarte są w moim poście, czytaj tutaj - klik.

Ściśle związana z akcją powyższą jest inicjatywa #zdrowyczwartek, inicjatorką i zarazem pomysłodawczynią jest Aga, która prowadzi bloga http://www.mylifestyle.com.pl/.

O co dokładnie chodzi?

 Jeżeli prowadzisz bloga, masz własną stronę lub tym podobne, zarezerwuj sobie pierwsze trzy czwartki każdego miesiąca (akcja trwa od września 2015r. do grudnia 2015r.) i wrzucaj posty, które będą związane z promocją zdrowia, zachęcające do prawidłowego żywienia, możesz opisywać własne doświadczenia - wszystko, co może służyć akcji i zwiększyć świadomość innych rodziców na temat prawidłowego odżywiania. Mile widziane będą przepisy na zdrowe dania, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Jeżeli zdecydujecie się dołączyć i pisać posty regularnie, lub nawet raz na jakiś czas, nie zapomnijcie przesłać ich do inicjatorki - Agi, na maila lub poprzez fb. Dokładne informacje znajdziecie - TU.


Ja zdecydowałam się dołączyć, ponieważ temat nie jest mi obcy. Będę się powtarzać pisząc, że są to dwie inicjatywy (#głodnizmian oraz #zdrowyczwartek), które w 100% warto popierać. Potrzeba jak najwięcej osób, a wszystko to, dla Naszego wspólnego dobra.
Nie dalej jak 2,5 roku temu przeprowadzałam badania na temat wpływu mediów na sposób odżywiania dzieci i młodzieży, ich wyniki były bezwzględne. Dlaczego o tym tu wspominam? Ponieważ są to tematy ściśle ze sobą powiązane. Rodzice coraz częściej dla świętego spokoju sadzają swoje dzieci przed telewizorami, komputerami itp. a z braku świadomości pozwalają dzieciom na szybkie przekąski, którym daleko do miana "zdrowych". Najczęściej są to chipsy, chrupki, cukierki, fast foody lub gotowe dania z torebek. To wszystko na nieszczęście tylko zwiększa odsetek dzieci otyłych w Polsce.
Uważam, że jeśli Ci Rodzice mieliby możliwość skorzystania z bezpłatnych porad dietetycznych już w czasie ciąży lub zaraz po porodzie zwiększyłoby to ich świadomość jak ważne jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych od samego początku i jednocześnie jakie konsekwencje mogą się pojawiać jeśli tego nie zrobią.

Oczywiście nie od razu wszyscy nagle zrozumieją i przestawią się, ale jeśli 1 osoba na 5, nawet 1 osoba na 10 czy 15 zacznie powoli zmieniać swój sposób odżywiania i przede wszystkim dziecka, to ruszy się powoli lawina, która spowoduje, że z czasem takich osób będzie więcej i więcej.

Warto chyba to przemyśleć, prawda? :)

Poniżej przedstawię kilka pomysłów na zdrowe dania, zarówno dla rodziców jak i dla dzieci.


Śniadanie: Malinowo - pomarańczowe smoothie
 Na dwa/trzy koktajle potrzebujemy:
  • 250 g schłodzonych malin
  • 200 ml schłodzonego jogurtu naturalnego
  • ok. 300 ml soku pomarańczowego
  •  
 Maliny i jogurt blendujemy lub miksujemy, dopóki nie uzyskamy gładkiej konsystencji.
Dodajemy sok pomarańczowy, miksujemy chwilę, do połączenia wszystkich składników. Wlewamy do szklaneczek i gotowe :)


Obiad: Krem marchwiowy z nutą pomarańczy i imbiru

Na 4 porcje potrzeba:
  • 1 kg marchwii
  • 100 g masła
  • 1 pomarańcza
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2l bulionu drobiowego
  • pół pęczka kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kminku
  • 5 łyżek oliwy
  • 150 g śmietany 30% lub jogurtu
  • kilka kromek białego chleba

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (pozostała ilość będzie Nam potrzebna do zrobienia grzanek). Dodajemy 60 g masła. Marchew kroimy w talarki, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka na mały ogień. Dodajemy kminek. Skórkę z pomarańczy ścieramy, do garnka wlewamy sok. Mieszamy. Startą skórkę z pomarańczy jeszcze siekamy i także dodajemy do pozostałych składników w garnku. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem. Gotujemy około 15 minut, następnie blendujemy. Po zblendowaniu musimy doprowadzić krem do wrzenia, zaprawiamy solą, pierzem i jogurtem bądź śmietaną.

Do kremu można przygotować grzanki. Od chleba odrywamy skórki, a miąższ kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostawioną wcześniej oliwę i 40 g masła, po czym wrzucamy kostki chleba. Trzymamy na patelni dopóki się nie zarumienią i wrzucamy do zupy przed samym podaniem. Na koniec posypujemy kolendrą.


Kolacja: Kanapeczki z wędzoną makrelą

Potrzebujemy:
  • 2 wędzone makrele
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula czerwona
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Oddzielamy rybę od ości, wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojonego w kostkę jajka i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz majonezem, musztardą i jogurtem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy ze świeżym chlebkiem, może być razowy, z ziarnami itp...

Pamiętajmy o przekąskach między posiłkami i dbajmy o to, by były one nie tylko smaczne ale także zdrowe! :)

Wszystkim życzę smacznego :)
Kolejna porcja przepisów już w następny czwartek :)))
Copyright © Pewnamama , Blogger