Niebanalne szybkie śniadanko +deser!

Odkąd na głowie mam milion rzeczy a chodząca Hania wymaga stałej uwagi, przynajmniej do czasu zamontowania bramek na schodach :) staram się nie tracić zbędnego czasu w kuchni.
Kiedyś myślałam, że jeśli będę chciała przygotować wyśmienite danie i do tego jeszcze je pięknie podać, to będę musiała zarezerwować co najmniej pół dnia wolnego, a już na pewno ze 3 godziny.

I zdarzało się, że z braku zorganizowania i odpowiedniego przygotowania zawsze właśnie tyle czasu spędzałam, a i tak zwykle nie wszystko wyszło tak, jak sobie to zaplanowałam. To oczywiście było jeszcze przed ciążą. Teraz nie wygospodarowałabym na raz tylu godzin wolnego i przyznam szczerze, że nawet by mi się nie chciało.




Na szczęście inspiracji dookoła nie brakuje, a ja chcąc wszystko pogodzić wykazuję się sprytem i w końcu uwierzyłam, że czasem w kuchni wystarczy spędzić nawet i 15 minut a danie będzie smaczne, pyszne i zazwyczaj nawet zdrowe :)

Podzielę się z Tobą przepisem na pyszne i pięknie wyglądające śniadanko, a do tego w ramach niespodzianki jeszcze rzucę pomysłem na deser.
W jednym i drugim daniu rolę główną odgrywają powidła i konfitury, także bez tego nie ruszysz.

Śniadanko - Muesli z jogurtem i konfiturami

Przygotuj sobie szklankę lub słoiczek - najpiękniej się wtedy potrawa prezentuje.
Do tego powinnaś mieć:
- muesli
- jogurt naturalny
- mogą być rodzynki, orzechy
- świeży owoc (u mnie kiwi i borówki)
- konfitury, dżem, marmolada itp. (u mnie leśne jagody i truskawka)




Układaj w naczyniu warstwami i pamiętaj żeby nie przesadzić z ilością konfitur, bo inaczej będzie zbyt słodkie.
Dlaczego ten przepis jest taki fajny? Bo można go modyfikować odpowiednio do upodobań, więc codziennie może być nieco inny. No i po drugie jego przygotowanie zajmuje nawet mniej niż 5 minut. Śniadanie zaserwowałam również swojemu mężowi, choć wiedziałam, że może go nawet nie tknąć i moje zdziwienie było ogromne, bo nie dość, że mu smakowało to jeszcze dokończył po mnie, jest to na tyle syte, że dla mnie cały słoiczek to za dużo :)


 deser - Rogaliki z konfiturami

Przygotuj sobie 50 g drożdży w temperaturze pokojowej i 4 pełne łyżki cukru i rozetrzyj to razem w misce. Następnie wlej szklanką śmietanki 30%, przesiej 4 szklanki mąki, dołóż kostkę miękkiej margaryny i dodaj 2 większe żółtka. To wszystko szybciutko wymieszaj i wyrób ciasto, powinno wszystko ładnie się połączyć. Powstałe ciasto musisz wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.



Po wyjęciu z lodówki, ciasto krój na mniejsze porcje, wałkuj mniej więcej na grubość 4 mm, może być cieńsze, to zależy od tego jakie lubisz, tylko pamiętaj, że za cienkie ciasto będzie się rwać a wtedy konfitura wypłynie i wycinaj kwadraty - najlepiej nie mniejsze niż 6-7 cm.
Na brzeg każdego kwadratu nałóż po troszku konfitury - u mnie to była konfitura z jagód leśnych, truskawek i śliwek.
Następnie zawijaj i formuj kształt rogalika. Po położeniu rogalików na blasze posmaruj każdy białkiem i posyp drobnym cukrem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz około 25-28 minut. Rogaliki powinny być lekko przyrumienione.

Samo wykonanie rogalików jest dość szybkie, jedyny minus to długie leżakowanie w lodówce :)
Ale naprawdę warto, bo smakują rewelacyjnie!

Copyright © Pewnamama , Blogger